Category
Design, Green Architecture, Interior Green
Client: Bouwinvest + CBRE
Location: Amsterdam
Year: 2021
Project: The Garage
Landscape design by: MOSS
Installation & Maintenance: Koninklijke Ginkel Groep
Photos: Eva Bloem

 

“First we shape our buildings, and then our buildings shape us”

 

-Winston Churchill-

 

The former Citroën building (‘The Garage’), situated next to the Olympic Stadion in Amsterdam, is an iconic monumental building. The building was recently reopened (2019) after a major renovation led by Bouwinvest, among others. During this renovation, the former garage was converted into a multifunctional office building characterized by a big ramp entering the building.

 

Rijnboutt, the architect leading the renovation, turned this building into an open building with surprising elements:
“The plinth opens up towards the square and makes the building come to life. The square is accentuated into the building by using the original ramp to direct this movement. The two new atria serve as the core of the building, they carry the new hybrid program and serve as a connecting element between the different floors. This can be defined as a ‘covered indoor street’, weaving through the building. Apart from the spatial qualities, the ramp offers space for flexible working, opportunities for meeting, consultation, knowledge sharing and digital skating.”

 

With MOSS (Makers of Sustainable Spaces) we were asked to add greenery, scale and a sense of comfort for this “covered indoor street”, all with respect to the building.

 

As a result, the green has given a more layered character to the building. The planting adds several beneficial functions to the building: it dampens the sound, softens the space and strengthens the architecture. Plants with subtle white details in the leaf fit nicely into the modern look and feel of The Garage. Following the ramp upwards, hanging gardens will take you right into the building. At the same time, this natural ‘border’ makes a connection with the outside greenery on the square in front of the Olympic Stadion.

 

With great devotion and precision, De Koninklijke Ginkelgroep constructed these green elements. They will continue to be involved in the maintenance of this project to ensure the quality and liveliness of the green.