The Pioneers of the Future

‘Sustainability’, ‘Green’, ‘Circular’, ‘BREEAM’ de ‘GeitenWollenSokken termen die we liever niet gebruiken maar hoe dan ook niet omheen kunnen. Wij gooien het liever over een andere boeg en ondernemen daarom met partijen die dezelfde visie voor ogen hebben als ons en daarom in onze ogen kunnen geplaats worden onder de noemer ‘the pioneers of the future’.

We want to take back the city, for cities, for life, for our future! En gelukkig zijn we niet meer de enige, we worden overspoeld door enthousiaste reacties en zien steeds meer partijen die ook zien dat groen integreren in en op gebouwen een ware toevoeging is voor hun uitstraling als business, als esthetisch onderdeel van en voor een daadwerkelijk gezondere leefomgeving.

Maar wie zijn toch die ‘pioneers of the future’? Ze komen uit vele verschillende disciplines van horeca tot architectuur tot vastgoed. Graag nemen we je mee in het avontuur van aantal projecten en klanten waar wij onlangs een ontzettend gaaf traject mee door zijn gegaan en waar naast de al bekende voordelen als het terugdringen van de fijnstof binnen steden, het tegengaan van het Urban Heat Effect, het aantrekken van biodiversiteit en het verlichten van het rioleringsstelsel ook velen andere voordelen en nieuwe ontwikkelingen uit zijn voortgekomen.

MVRDV & TANK

Vorig jaar hebben we aan 2 projecten met TANK Architects gewerkt en zit alweer een gaaf nieuw project aan te komen. De missie van TANK is om projecten te realiseren die zowel vanuit beeld en inhoud spraakmakend zijn. Alle architectuurprojecten worden gerealiseerd binnen de hoogste eisen wat betreft duurzaamheid en groen bouwen. 1 van de projecten waar we vorige jaar aan gewerkt hebben is ‘de Voortuinen’ een gebouw uit het masterplan ‘WesterparkWest’ van MVRDV. TANK is niet bang om nieuwe uitdagingen aan te gaan en heeft voor dit gebouw een oplossing voor de ‘the future of living’ bedacht. Samen met TANK hebben wij gekeken naar de mogelijkheden om 122 bomen te plaatsen binnen de gevels. Hier denk je vooral aan de uitwerking van de typen bomen, hoe deze bomen aan hun water gaan komen en wat de technische opbouw gaat worden voor de boombak. Momenteel worden deze systemen getest en vanaf 2018 kun je er dan ook daadwerkelijk wonen!

Video met MVRDV en TANK Architects aan het woord.

CASA400 & NEST

Een ander project wat vorig jaar is gerealiseerd is NEST, een groene oase midden in de stad, of zoals Casa400 het zelf omschrijft ‘een dakpark hoog verscholen tussen het groen voor vreemde vogels, tortelduifjes en kwekkebekken. NEST heeft de investering voor een dak van 400m2 durven te doen en een prachtige balans gevonden tussen een prachtig uitzicht, ultieme hang-out plek, betaalbaar eten en de toepassing van rooffood waarbij de oogst daadwerkelijk wordt gebruikt in de gerechten en drankjes. Zoals het Parool omschrijft “Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafe’s in de stad maar NEST heeft de wauwfactor, zeker met mooi weer!”. Of het de investering waard was en meerdere bedrijven dit concept moeten overnemen? Wij zeggen van wel, het heeft bewezen dat het zichzelf dubbel en dwars terugverdiend. In ons volgende blok schrijven we over de benefits en terugverdientijd van groene daken.

Dat ‘rooftop bars’ helemaal hot en happening zijn zie je ook terug in deze aftermovie van het Roef festival waar NEST maar ook andere projecten van ons een deel van uitmaakten.

JOOLZ & SPACE ENCOUNTERS

De laatste 2 pioneers die we willen aanhalen zijn Joolz en Space Encounters waarmee we afgelopen jaar ‘The Green Lung’ hebben neergezet in het hoofdkantoor van Joolz in Amsterdam Noord. Bij Joolz vieren ze graag de goede dingen in het leven. Uit die momenten putten ze hun inspiratie en zo proberen ze ook jouw dag elke dag een beetje makkelijker en mooier te maken. Ze noemen dit ‘positive design’. Ze gelover dat de aarde wel wat extra groen kan gebruiken en dit is letterlijk te zien op het hoofdkantoor! 3 grote kassen vullen de ruimte met exotische planten, vogels en vissen. Ze stralen niet alleen de ideologie uit van Joolz maar hebben ook nog daadwerkelijk impact op het interne klimaat en zodoende voor de medewerkers hun werkomgeving. Na de nominatie met dit project voor de ‘Arc Awards 2016’, de ‘Next Step Award 2017’ en de beloning tot winnaar van de ‘VHG interieubeplanting van het jaar 2017’ kunnen we niet anders zeggen dat het daadwerkelijk een ‘positive design’ is geworden.

Meer te weten komen over dit project? Lees dan dit artikel in ‘Architectenweb Magazine’!

BEN JIJ OF IS JOUW BEDRIJF OOK EEN ‘PIONEER OF THE FUTURE?

Wij willen dan graag met jou rond te tafel, dus neem gerust contact met ons op!