Interview Home&Garden

‘We hebben groen nodig om lekker te leven.’ Rooflife realiseert zich dat niet alleen, maar ze doen er ook wat aan. Hun doel: het groen dat door bebouwing op de grond verdwijnt, vervangen door groen op daken. Het vliegende begin is er. – Lees het artikel hieronder of online op de website van Home and Garden.


‘Twee jaar geleden zijn we met Rooflife begonnen. We zijn met z’n vijven: een dakdekker, architect, tuinontwerper, een hovenier en ik, industrieel ontwerper. Samen bestrijken we een breed terrein: we kunnen alles voor een groen dak leveren, van de eerste schets via de uitvoering en het onderhoud tot uiteindelijk eventueel de recycling van het dak aan toe.

Ons doel is het groen dat door steeds verdere bebouwing op de grond verdwijnt, vervangen door groen op daken. Liefst op een manier waarop er ook nog wat water wordt opgevangen. Door de klimaatverandering gaat het vaker hard regenen en door een deel van dat water op te vangen, ontlast je de riolering. Dat water kun je dan bovendien voor andere doeleinden kunt gebruiken, bijvoorbeeld voor het grijswatercircuit. Op die manier blijft de stad een leefbare omgeving. Een dak is meer dan alleen maar een dak.

Als industrieel ontwerper ben je altijd bezig met het creëren van de toekomst. Je moet nadenken over hoe jij wilt dat de wereld eruit komt te zien. Ik ben geïnteresseerd in duurzaamheid en daarbij kom ik uit een gezin waarin veel aan tuinieren wordt gedaan. Mijn oma en mijn moeder hebben allebei groene vingers en daarvan krijg je als kind vanzelf iets mee. In mijn werk voor Rooflife komt voor mij veel samen: het is zowel technisch als creatief. Je moet iets bedenken dat er nog niet is en oplossingen verzinnen. Dat vind ik leuk.

Bij het aanleggen van een daktuin moet je op het gewicht letten, zeker bij oudere panden. Bij nieuwbouw kan haast alles, bij renovatieprojecten zal je het dak soms eerst moeten verstevigen. Natuurlijk moet je ook nadenken over het soort groen dat je aanlegt. Op dit moment zijn we betrokken bij de ontwikkeling van een groot duurzaam gebouw dat een waterbufferende functie op het dak krijgt. Op alle dertien etages komen op de terrassen grote bakken te staan, waarin we bomen willen plaatsen met daaromheen vaste planten. De bomen komen deels in de schaduw te staan en zullen veel wind vangen, dus ze mogen niet te groot worden. Ook mogen geen bessen dragen, want anders komen er vlekken op het terras. Zo zijn er ontzettend veel randvoorwaarden, waarover wij ons hoofd kunnen breken. Heerlijk!

Benieuwd naar het hele verhaal van Tessa? Lees het online op Home and Garden.