Jouw perfecte daktuin

Een daktuin aanleggen is net als het aanleggen van een extra verdieping op je huis, je moet sparen, plannen, uitvoeren en begeleiden. Dit kan bij veel mensen echter al tot veel kopzorgen leiden. Wij hebben al velen begeleid in dit proces en beginnen vaak met de vier basisvragen van Chris Young om zo samen tot een ontwerp te komen die perfect passen bij de wensen.

Daktuin inspiratie

De daktuin is een uitbreiding van je woongenot, je hebt er namelijk een hele verdieping bij op je woning. Je kan deze ‘etage’ inrichten zoals je wilt, maar de vraag is; ben jij een actieve tuinier of ben je toe aan een plek voor pure ontspanning. Allereerst is het belangrijk om erachter te komen wat je nu exact wilt doen op je dak. We kunnen de activiteiten verdelen van hoog tot laag;

 

 

 1. Genieten van planten en dieren (hoog) – De actieve tuinier
 2. Gezelligheid en plezier (middelhoog) – De kamer buiten
 3. Genieten van details (middellaag) – Eenvoudige oplossing
 4. Relax en ontspan (laag) – Een vredige ruimte

Van spitten, zaaien en planten kunnen we van de tuin een erg actieve bezigheid maken. Door een juist ontwerp is het mogelijk om als actieve tuinier te genieten van alle planten en dieren die op je daktuin voorkomen. En dat midden in de stad! Aan de andere kant kan het er erg druk aan toe gaan, zo midden in het centrum van de stad. Zeker na een drukke werkdag is het enige wat je wilt: rust. Dit doen we door plekken te creëren waar je goed kan zitten, lezen of niets doen in open lucht maar in de luwte van de bomen.

De tweede vraag die we ons afvragen is; Hoe wil je je voelen in de daktuin? Is dat van erg energiek tot rustgevend?

 1. Opgewonden en uitgelaten (hoog) – de dynamische tuin
 2. Verjongend – verfrissende ruimte
 3. Een gevoel van welzijn – Gezond worden
 4. Vredig en kalm – meditatieve sfeer

Groen stimuleert de emotie, dus zo ook een daktuin. Zodra we het dak op komen lopen en belanden in het ontwerp, reageren we op onze omgeving. Met een dynamische daktuin kan je stimulerende sensaties creëren door levendige, felle kleuren te gebruiken en puntige planten, scherpe lijnen en gemengde texturen. Als je boven wilt komen in een vredige en kalme tuin maken we gebruik van koele kleuren met eenvoudige vloeiende vormen, een beperkt gebruik van materialen en groeperingen van planten.

Inspiratie van Pinterest, uit tuinbladen, van beurzen en gewoon op straat kunnen je al een beter beeld geven van hoe je wilt dat de daktuin er uit komt te zien. Vaak kunnen alle ideeën gecombineerd uitkomen op een wirwar van stijlen en sferen. Het doel is om een samenhangend ontwerp te maken voor je eigen daktuin, dan komen we vanzelf bij de 3e vraag: Hoe gaat je tuin eruitzien? Het kan van traditioneel tot hedendaags.

 1. Vol bloemen, kweek je favoriete bloemen
 2. Tropische omgeving, boetseer met planten
 3. Vakantiegevoel, alsof je in het buitenland bent
 4. Ruimte om na te denken, maak een retraite ruimte
 5. Chique en minimaal, ban het overbodige
 6. Grappig en gek, laat je creatieve kant zien

De hoeveelheid die je dagelijks, wekelijks of per maand aan je tuin wilt besteden is een belangrijke factor als je nadenkt over het ontwerp van je daktuin en het toekomstige onderhoud. Daarmee komen we op de laatste vraag: Hoeveel tijd wil je besteden aan je daktuin? Van intensief tot onderhoudsarm.

 1. Drie keer per week
 2. Eenmaal per week
 3. Tweemaal per week
 4. Zesmaal per jaar

Er bestaat geen groen zonder onderhoud, maar er zit wel een groot verschil in verschillende ontwerpen. De meeste kleine tuinen vragen niet meer dan 2 of 3 keer per week aandacht, maar als er veel potten met planten staan, zul je ze in warmere periodes veel aandacht moeten geven. In een onderhoudsarme daktuin vind je geen gazon en hagen. Veel bomen en heesters hoeven maar één keer per jaar te worden bijgewerkt.

Heb je al deze vragen beantwoord en wil je verder met ons de stap richting een echte daktuin zetten? Neem dan contact met ons op. Wil je nog meer te weten komen over het ontwerpen van je eigen daktuin? Koop dan de encyclopedie voor Tuinontwerpen van Chris Young.