The Grove

Category
Design, Green Architecture, Interior Green
Client: Schiphol Real Estate
Year Design: 2020
Project: The Grove
Impressions: Schiphol Real Estate
Construction: Planned 2021
Location: Schiphol Central Business District (CBD), adjacent to The Base office complex, beside the A4 highway

 

Collaboration: Design by studio PROTOTYPE in collaboration with VDNDP, Consultancy Lüning, bbn consultants, BenR Consultants for sustainability, Halmos Consultants, Peutz

 

The starting point of the project begins by creating a healthy and sustainable work environment, where the design principle is centered around people. The project is designed in a dynamic fashion with a natural flow to invite people to the heart of the building. With the orientation of the atrium towards the sun, it allows the sunlight to reach deep inside the building. Offering a tribune and an enclosed green space with seating and lounge area, designed by MOSS Amsterdam. The design of the atrium brings the qualities of an intimate courtyard in an orchard, with a vast open space, strictures and viewpoints. These points act as the eyes of the building and function as reception areas for the various tenants of The Grove.
The Grove is a sustainable building (BREEAM Excellent), equipped with the SMART building technology system, and its structure built using cross-­laminated timber. The Grove will be established as a multi-­tenant office building with approximately 10.580 m2 off gross floor area with a flexible layout that allow tenants of various sizes to be housed. The adjacent green public space in-­between is designed by Flux Landscape Architecture. The technical design phase is currently being finished and the construction is planned in 2021.